
DİZ AĞRISI OLAN HASTALARDAN GİZLENEN BÜYÜK GERÇEKLER!
Şubat 10, 2025
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ÖNEMİ
Mart 3, 2025Fonksiyonel Tıp Nedir?
Örneğin on bel fıtığı olan kişiyi karşılaştırdığımızda, bu on kişinin ağrı dereceleri, ağrıyı yaşadıkları bölge ve semptomları aynı olmaz. Herkesin parmak izi bile farklıyken herkesin yaşamış olduğu ağrıların sebebi aynı değildir. Her hastaya aynı ya da benzer işlemler uygulamak yerine kişinin yaşına, cinsiyetine, kas ve kemik tonusuna, hastalığının derecesi ve evresine göre bir tedavi yörüngesi belirlemek daha mantıklıdır.
Sağlık sorunlarını sadece semptomları bastırarak değil, altta yatan nedenleri hedef alarak çözmek mümkün mü? Bunun cevabı evet. Sadece bir hastalıktan dolayı oluşan ağrıları, uyuşmaları, üşümeleri, his kayıplarını, güç kayıplarını, karıncalanmaları vb. semptomları azalatmak için uygulanan yöntemler kalıcı değil, geçicidir. İşte fonksiyonel tıbbın temel yaklaşımı tam olarak bu! Geleneksel tıbbın aksine, fonksiyonel tıp, vücudu bütüncül bir şekilde ele alarak hastalıkların kökenine inmeyi amaçlayan bilimsel bir yaklaşımdır.
Fonksiyonel tıp, her hastayı bireysel olarak değerlendirerek genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerini göz önünde bulunduran, hasta merkezli bir tıp modelidir. Standart teşhis ve tedavi yöntemlerinden farklı olarak, hastalıkların semptomlarını değil, onları tetikleyen kök nedenleri anlamaya ve çözmeye odaklanır.
Fonksiyonel Tıbbın En Temel İlkesi
Bütüncül Bakış Açısı: Vücut birbiriyle bağlantılı sistemlerden oluşur. Bir hastalığı sadece tek bir organ veya sistem üzerinden ele almak yerine, tüm vücut dengesini göz önünde bulundurur. Örneğin bacakta ağrı, uyuşma, üşüme, his kaybı, güç kaybı, karıncalanma vb. semptomları olan bir hasta bacakta oluşan bir problemden dolayı değil de kalça bölgesinde siyatik sinirin (vücudun en uzun ve en kalın sinir kanalı) sıkışması ile bunu yaşayabilir. Siyatik sinir kalçadan başlayan, topuklara kadar devamlılığını sürdüren, direkt bacak ile muhattap ve iletişim halinde olan bir sinir kanalıdır. Kalça bölgesinde sıkıştığında, sinir iletisi bacağa doğru aktif olarak yayılmaz ve bu problemler oluşabilir.
Fonksiyonel Tıbbın Fizik Tedavi Ve Manuel Terapi İle Bağlantısı
Kronik Ağrılar: Geleneksel tıpta bel, boyun veya diz ağrıları genellikle ağrı kesici ilaç ve iğnelerle geçiştirilirken, fonksiyonel tıpta ağrının kaynağı araştırılır. Örneğin bel ağrısı olan bir hastada sadece fıtık değerlendirilmez. Kas spazmı, bel kayması, bel düzleşmesi, fıtık, priformis sendromu, siyatik sinir sıkışması, kuyruk sokumu vb. problemlerde bel ağrısına sebebiyet verebileceğinden incelenip, değerlendirilir ve müdahale edilerek uzun vadeli çözümler bulunur.
Fonksiyonel tıp, hastalıkları sadece semptomlarla değil, bütüncül bir yaklaşımla ele alan ve kişiye özel çözümler sunan bir sağlık modelidir. Fizik tedavi ile entegre edildiğinde, kronik ağrıları yönetmek, hareket fonksiyonlarını geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için güçlü bir seçenek olabilir.
Eğer kronik ağrılar, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları veya genel sağlık sorunlarıyla mücadele ediyorsanız, fonksiyonel tıp bakış açısıyla kendinize özel bir sağlık planı oluşturabilirsiniz.
Sağlıklı ve hareketli bir yaşam için, vücudunuzu bütüncül bir perspektifle ele almayı unutmayın!
• Ramazan Burak Sezen